compassionbg

Блог за състраданието и забравената свобода на духа

Осемте светски вятъра

Вашият коментар

„Също както твърдата скала не е развълнувана от вятъра, така и мъдрият е непоклатим от похвала или обвинение.“ Буда

Осемте светски вятъра са:

удоволствие и болка, похвала и обвинение, слава и лоша репутация, печалба и загуба. Това са двойки от противоположности: към едните сме привлечени, а другите ни отблъскват. Техните условия не могат да бъдат контролирани. Ние се увличаме от тези ветрове и можем лесно да загубим курса си. Удоволствието, славата, похвалата и печалбата ни карат да се чувстваме добре, като движение на фондовия пазар нагоре. Може да се възгордеем от слава, удоволствието да ни отклони от нашите отговорности, да разчитаме на външно одобрение с похвала или да се чувстваме прекалено комфортно при печалба. Всички ние желаем тези неща и заблуждаваме нашите ясни умове. Обратно, можем да бъдем отнесени от техните противоположности. Можем да бъдем погълнати и да се вглъбим от болка, нашето самочувствие може да бъде накърнено от недостойнство, да се чувстваме прекалено виновни при силна критика, а някоя загуба може да ни причини безкрайна скръб. Когато някой от тези осем вятъра ни отнесе, изпадаме в емоционална нестабилност. Разбърквайки всичко, те замъгляват нашата яснота.

От сутрата „Lokavipatti Sutta“: Провалите на света

… Благословеният каза: „Печалбата възниква за един необучен обикновен човек. Той не размишлява: „За мен е възникнала печалба. Тя е преходна, стресираща и подлежи на промяна“. Той не я разпознава, както всъщност е.

„Възниква загуба… Възниква слава… Възниква лоша репутация… Възниква обвинение… Възниква похвала… Възниква удоволствие…

„Болката възниква, той не размишлява: „За мен е възникнала болка. Тя е преходна, стресираща и подлежи на промяна“. Той не я разпознава, както всъщност е.

„Умът му остава погълнат от печалбата. Умът му остава погълнат от загубата… от славата… лошата репутация… обвинението… похвалата… удоволствието… Умът му остава погълнат от болката.

„Той приветства възникналата печалба и се бунтува срещу възникналата загуба. Той приветства възникналата слава и се бунтува срещу възникналата лоша репутация. Той приветства възникналата похвала и се бунтува срещу възникналото обвинение. Той приветства възникналото удоволствие и се бунтува срещу възникналата болка. Докато така е въвлечен с приветстване и бунтуване, той не е освободен от раждането, стареенето или смъртта; от скърби, плачове, болки, страдания или отчаяния. Той не е освободен, казвам ви, от страдание и стрес.

„Сега, печалбата възниква за един добре обучен ученик на благородните. Той размишлява: „За мен е възникнала печалба. Тя е преходна, стресираща и подлежи на промяна“. Той я разпознава, както всъщност е.

„Възниква загуба… Възниква слава… Възниква лоша репутация… Възниква обвинение… Възниква похвала… Възниква удоволствие…

„Болката възниква, той размишлява: „За мен е възникнала болка. Тя е преходна, стресираща и подлежи на промяна“. Той я разпознава, както всъщност е.

„Умът му не остава погълнат от печалбата. Умът му не остава погълнат от загубата… от славата… лошата репутация… обвинението… похвалата… удоволствието… Умът му не остава погълнат от болката.

„Той не приветства възникналата печалба и не се бунтува срещу възникналата загуба. Той не приветства възникналата слава и не се бунтува срещу възникналата лоша репутация. Той не приветства възникналата похвала и не се бунтува срещу възникналото обвинение. Той не приветства възникналото удоволствие и не се бунтува срещу възникналата болка. Изоставяйки по този начин приветстването и бунтуването, той е освободен от раждането, стареенето и смъртта; от скърби, плачове, болки, страдания и отчаяния. Той е освободен, казвам ви, от страдание и стрес.

„Това е разликата, това е различието, това е отличителният фактор между добре обучен ученик на благородните и необучен обикновен човек.“


„Болката е сигурна, страданието е по избор.“ Буда

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s