compassionbg

Блог за състраданието и забравената свобода на духа

За блога

В момента живеем в странно време – нещо като ерата на егоизма. Егоизмът като грижа за себе си и удовлетворяване на всички желания и нужди се е превърнал едва ли не в религия. Някои клонове от модерната психология подкрепят това и твърдят, че ако човек може да поддържа високо самочувствие за себе си и гордост, той ще бъде истински щастлив или поне по-малко нещастен. И става така, че все повече хора започват да се стремят със зъби и нокти към това – към победи, богатство, налагане на личната си воля над други същества и т.н. Проблемът е, че всяка монета си има две страни и срещу всяка победа, която победителят цени така високо, стои един победен, едно потиснато и страдащо същество. И няма как да бъде иначе, защото гордостта се поражда при сравнение между „аз“ и „другите“.

И аз доста време следвах този път за създаване на високо самочувствие. И понякога успявах, а понякога се провалях. Но в никой случай не се чувствах истински щастлив. Може би донякъде задоволен, но не и щастлив. Някак си ми се струва, че има проблем в идеята да нараняваш други същества заради собственото си удоволствие.

Затова смятам, че днес светът страда от остра липса на състрадание и съчувствие. Има нещо необяснимо в тези състояния. Това не са просто емоции или чувства, които азът лично изпитва. Състраданието е една особена връзка между човека и съществото, което стои насреща му. В неопетненото състрадание азът се разтваря, без да остава следа от разграничаване между „мен“ и „теб“. И тогава, в този момент, в който двете същества чувстват и съществуват като едно цяло, общото щастие изглежда най-естественото нещо на света. Тогава самата идея за нараняване започва да изглежда абсурдна.

Всяко живо същество на този свят се стреми към щастие и се опитва да се освободи от страданието. Искрено вярвам, че състраданието може да ни изведе на истинския път, водещ до осъществяване на този стремеж.

Реклами

One thought on “За блога

  1. Здравейте. Ще се радвам да поговорим за курсовете по випасана от гледна точка на Сатипаттана Сутта. Ако имате фейсбук акаунт – потърсете MedMob Sofia: Sofia, Bulgaria. Отдавна търся контакт с хора с личен опит от курсовете на Гоенка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s