compassionbg

Блог за състраданието и забравената свобода на духа

Библиотека

Книги

Mindfulness-in-Plain-English-Gunaratana-Bhante-9780861713219

“Осъзнатост на чист български” е една от най-ясните въвеждащи книги за медитация в света. Авторът Банте Гунаратана държи много на две неща, необходими за достигане на истинско разбиране – простия език и практиката. Книгата е написана за абсолютни начинаещи, но всеки, който се интересува от осъзнатост и будистка медитация, ще намери много полезни неща в нея.

С продадени над четвърт милион копия (и още много повече от безплатно разпространение) тази книга е помогнала на безброй хора. Нека помогне и на вас!

Беседи с Далай Лама по темите на съчувствието и как то води към един по-стойностен, по-пълен и щастлив живот. Главната тема на книгата не е будизъм, а препратките към него се използват повече за подкрепа на ползата от състраданието и разбирането му по един по-фундаментален начин.

gview„Великото лекарство, което побеждава вкопчването в идеята за реалност“
Книга за бодхичита и стойността на състраданието. Дълбочината на коренния текст от Шечен Гялцап Пема Намгял не може да се разбере от нас, обикновените хора. Но затова пък обясненията към коренния текст дават добро начало.
Благодарности за превода на Иво Калушев!

7024_189214945708_4593730_n

„Животът на Миларепа“

След като на младини извършва убийство на десетки хора, Миларепа е обзет от дълбоко разкаяние и решава да посвети живота си за практикуване на Дхарма. Благодарение на невероятното си постоянство и нечовешките си усилия и следвайки инструкциите на великия си учител Марпа, Миларепа успява да постигне Просветление в един живот и да помогне на безброй същества. Това го прави най-великия йогин и светец в историята. Каквото и да се напише за него, просто няма да е достатъчно. (Ако някой желае електронно копие от книгата, да пише в коментарите.)

Роман, написан от един истински състрадателен човек, преминал през ужасите на световната война. Ремарк създава контраст между страданието на войната и развиването на приятелство с хора, които не знаеш дали ще са живи на следващия ден. Всеки сам може да избере кое предпочита… Също така успява да предаде и опише базовото състояние на човек, когато в него няма желания или омраза, просто заради радостта да бъдеш жив в този момент, без да знаеш дали ще има следващ.


Филми

spirit khyentse dvd 2

The Spirit of Tibet

Филм за живота на един от най-великите тибетски учители на 20-ти век. Дилго Кхйенце Ринпоче се отдава на сериозна медитация още от 13-годишна възраст и е всепризнат за високо реализиран учител. Дори през екрана от него се излъчва невероятно състрадание, спокойствие и радост. С една дума Дилго Кхйенце Ринпоче е пример за това какво стои на края на духовния път.

„Самсара“

Разказва се за живота на монах, който от 4-годишна възраст е отгледан в будистки манастир. В един момент в него се появява сексуално желание, което го кара да напусне манастира и да се върне в потока на Самсара. В него едно след друго се пораждат гордост, лакомия, похот, гняв и т.н. Интересно представяне до какво водят тези качества.

Kundun (1997)

„Кундун“

Животът на 14-тия Далай Лама и нашествието на Китай в Тибет.

MV5BMTM1NzQ4MDY0NV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTg4MTgyMQ@@._V1_SY317_CR1,0,214,317_

„Малкия Буда“

Историята на Буда и неговото Просветление. Сюжетът е като две приказки, преплетени в едно – една съвременна и една от времето на Буда, но ценностите са едни и същи и днес, и преди 2500 години. Героите във филма са реални тибетски лами, което го прави доста интересен за всеки, който иска да се запознае с тибетската култура и будизма като цяло.

Филми, вдъхновяващи алтруистичния ум

7348209„Ганди“

Биография на великия Ганди, който вдъхновява освобождението на Индия чрез ненасилие.

schindlers list1

„Списъкът на Шиндлер“

The_Pianist-377014588-large

„Пианистът“

Друг филм за втората световна война. Големият ужас ражда голямо състрадание…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s